Już dzieliłyśmy się z Wami kilkoma daniami idealnymi dla wegan i daniami kuchni orientalnej. Tym razem postawiłyśmy na połączenie tych dwóch światów i mamy danie idealne dla wegan, osób, które stosują i lubią dietę roślinną ale też lubią smaki orientalne. Idealnie usmażone tofu z koreańskim, lekko słodko- ostrym dressingiem a do tego zielona sałatka. Spróbujcie a jesteśmy pewne, że to danie już na zawsze zagości w waszym menu, nawet jeśli jesteście zwolennikami mięsa.
Składniki (2 porcje):
- 500 gramów twardego tofu
- olej arachidowy
Dressing:
- 2 łyżki mirin
- 1 łyżka gochujang, koreańskiej pasty chili
- 1 łyżka miodu
- olej sezamowy
- tamari sos
- pęczek szczypiorku posiekany
- 2 papryczki chili pokrojone w plasterki
- czarny sezam
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty
Dodatkowo:
- ulubione zielone sałaty
- 1 limonka
Przygotowanie:
Tofu odsączamy z wody, na papierowym papierze przez około 15 minut. Smażymy na gorącym oleju po 4-5 minut z każdej strony. W międzyczasie łączymy składniki dressingu bardzo dokładnie mieszając, by rozpuścił się miód.
Na talerzu układamy tofu, sałaty a wszystko polewamy dokładnie dressingiem. Podajemy od razu.