Tarta jeżynowa

Idealna tarta na lato, bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się z owocami lasu jak w moim przypadku jeżyny, ale także z malinami, poziomkami, jagodami czy borówkami. Nie wymaga za wiele czasu i pracy, dlatego zrobi ją każdy, nawet osoby, które nie lubią za dużo czasu spędzać w kuchni, bądź też dopiero zaczynają swoją przygodę kulinarną. Zaczynajmy.

Składniki (6 porcji):

  • 450 gramów pełnoziarnistych herbatników
  • 300 gramów mascarpone
  • 80 gramów masła
  • 2 łyżki wody 
  • jeżyny (około 2 kubki)
  • miód według uznania

Przygotowanie:

Ciastka wkładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na proszek. Dodajemy masło i odrobinę wody do połączenia się składników. Wykładamy na blachę do tarty o średnicy 22cm, przyciskając do dna oraz boków. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie na ciasto wykładamy serek mascarpone i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę. Po tym czasie układamy owoce, tak aby przykryły ciasto oraz polewamy paroma kroplami miodu. Podajemy. Smacznego. 

Tarta