Jest to idealny przepis dla niespodziewanych gości, bo można by zapytać kto nie lubi szarlotki, gdy dzieci chcą zjeść coś słodkiego, bo tu możemy przemycić dużą ilość jabłek, a nie tylko ciasto z cukrem i masłem lub gdy sami mamy ochotę na coś dobrego do kawy. Szarlotkę robię dość często, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, ma dużo w sobie jabłek i jest po prostu pyszna. Jest to łatwy i szybki przepis w jednym. Jeśli lubicie jabłkowe wypieki, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki (6 porcji):
- 350 gramów mąki pszennej
- 50 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być sama pszenna, jeśli wolimy)
- 200 gramów masła z lodówki
- sól morska
- Nadzienie;
- 2 kg zielonych jabłek Granny Smith lub innych kwaskowych
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 100 gramów brązowego cukru
Dodatki:
- cukier puder (ja robię z brązowego cukru)
- 1 żółtko
- masło do formy
- forma okrągła o średnicy 26 cm
- lody waniliowe (dla większych łasuchów)
Przygotowanie:
Do robota kuchennego wsypać mąki, cukier oraz małą szczyptę soli i starte na grubych oczkach zimne masło. Dodać około 3-4 łyżki zimnej wody i miksować do kompletnego połączenia się składników. Ciasto będzie zwarte jak kulka. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Wyjąc całość z robota kuchennego zagnieść w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 50 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy w robocie kuchennym na opcji tarki o grubych oczkach i całość smażymy wraz z odrobiną wody, cukrem i cynamonem aż powstanie jabłkowy mus. Zostawiamy chwilę do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Przygotowujemy formę smarując masłem. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną cześć zostawiamy na górne paski a dwie pozostałe łączymy, rozwałkowujemy i układamy w formie lekko tworząc boki. Wykładamy mus jabłkowy na ciasto a z pozostałego ciasta kroimy piękne paski na kratkę, którą smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 50 minut. Po wyjęciu zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy wraz z cukrem pudrem i gałką pysznych lodów.