Steak z tuńczyka

Tym razem przepis na smakowitego steaka z tuńczyka, którego możecie przygotować na specjalną okazję np. Święta i zaskoczyć swoich bliskich. Ten przysmak jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Składniki (1 porcja):

  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ½ ząbka czosnku 
  • 1 filet z tuńczyka o grubości 2 cm, pochodzący ze zrównoważonych źródeł 

Dodajemy wszystkie składniki do moździerza (oprócz ryby), a także trochę oliwy i soku z cytryny. Wszystko razem rozgniatamy i mieszamy. Na talerzu rozkładamy filet z tuńczyka, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie nacieramy dokładnie marynatą.

Możecie przygotować tuńczyka na dwa sposoby: na patelni grillowej lub na zwykłej patelni. Pamiętajcie, aby patelnia była bardzo, bardzo gorąca!

Wrzucamy na suchą patelnię tuńczyka i smażymy, aż lekko zbrązowieje, ale w środku będzie nadal różowy, około 45-60 sekund z każdej strony.

Gotowanego steaka przekładamy na talerz i podajemy z sałatką lub mój ulubiony sposób, z ziemniakami w mundurkach. Doprawiamy pieprzem. 

Steak z tuńczyka