Tym razem przepis na smakowitego steaka z tuńczyka, którego możecie przygotować na specjalną okazję np. Święta i zaskoczyć swoich bliskich. Ten przysmak jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki (1 porcja):
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 cytryny (sok)
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- ½ ząbka czosnku
- 1 filet z tuńczyka o grubości 2 cm, pochodzący ze zrównoważonych źródeł
Dodajemy wszystkie składniki do moździerza (oprócz ryby), a także trochę oliwy i soku z cytryny. Wszystko razem rozgniatamy i mieszamy. Na talerzu rozkładamy filet z tuńczyka, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a następnie nacieramy dokładnie marynatą.
Możecie przygotować tuńczyka na dwa sposoby: na patelni grillowej lub na zwykłej patelni. Pamiętajcie, aby patelnia była bardzo, bardzo gorąca!
Wrzucamy na suchą patelnię tuńczyka i smażymy, aż lekko zbrązowieje, ale w środku będzie nadal różowy, około 45-60 sekund z każdej strony.
Gotowanego steaka przekładamy na talerz i podajemy z sałatką lub mój ulubiony sposób, z ziemniakami w mundurkach. Doprawiamy pieprzem.