Śródziemnomorska potrawka

Ta potrawka należy do moich ulubionych. Mogłabym ją jeść codziennie. Koper włoski ma dość specyficzny smak, ale mam nadzieję, że zakochacie się w nim tak jak ja. Zatem zachęcam do wypróbowania tej pomidorowej potrawki, ponieważ połączenie składników to wręcz śródziemnomorska podróż. A ponieważ szybkim krokiem zbliżają się wakacje, a u niektórych już nadeszły, może właśnie zajadając to śródziemnomorskie danie, wpadniecie na pomysł by wykupić wycieczkę np. do Włoch, Grecji czy Chorwacji.  

Pysznej, gorącej, wakacyjnej potrawce uroku doda jeszcze bardziej zimne połączenie natki, mięty, czosnku i cytryny.  Będzie to taka wisienka na torcie tego dania, dlatego nie rezygnujcie z tego dodatku.  

Składniki (4-6 porcji):

Potrawka: 

  • 4 ekologiczne piersi z kurczaka  
  • 800 gramów świeżych pomidorów 
  • 2 kopry włoskie średniej wielkości 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu  
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 3 gałązki tymianku (samych listków) 
  • 200 gramów czarnych oliwek bez pestek  
  • sól morska 
  • świeżo zmielony pieprz 

Gremolata: 

  • pęczek natki pietruszki 
  • 1 gałązka mięty (same listki) 
  • 1 cytryna 
  • 3 ząbki czosnku 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na 3 centymetrowe kawałki i wkładamy do rondla z rozgrzaną oliwą. Smażymy na brązowo na oliwie. Odkładamy na bok. Do rondla wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę a po 2 minutach przeciśnięty czosnek i ziarna kolendry. Smażymy krótką chwilę, aby nie przypalić czosnku. Wrzucamy pokrojone w koskę pomidory, koncentrat. Listki tymianku oraz sól i pieprz. Teraz dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka oraz pokrojony w dużą kostkę koper włoski. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodajemy oliwki i dusimy jeszcze 10 minut. Doprawiamy do smaku.  

Składniki gremolaty dokładnie siekamy na drobno, czosnek przeciskamy. Łączymy z sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. 

Świetnie smakuje z każdym dodatkiem. Ja przygotowałam tym razem kaszę sorgo, ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.  

Gorącą potrawkę skrapiamy zimną gremolatą i od razu podajemy.  

Smacznego. 

Śródziemnomorska potrawka