Spanakopita

Ktokolwiek odwiedził Grecję, ten z pewnością zapamiętał jej cudowną i pełną różnorodności kuchnię. Aromaty ziół, cudowne sery, oliwki, potrawy z ryb czy też mięs. Kuchnia grecka na pewno należy do jednej z moich ulubionych, a do tego jest bardzo zdrowa. Moim faworytem wśród greckich specjałów jest ciasto ze szpinakiem. Spanakopita, bo o nim mowa, to jedno z najpopularniejszych greckich wypieków. Pyszne szpinakowe nadzienie z delikatnym, chrupiącym ciastem filo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. A co najważniejsze jest bardzo proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy dodać szpinak świeży, mrożony albo z puszki. Ciasto idealnie smakuje jako danie główne wraz sałatą z sosem vinegret, ale również jako przekąska na zimno.

Składniki (2-3 porcje)

  • 1 opakowanie ciasta filo (220 gramów) 
  • 2 łyżki oliwy do smażenia 
  • 2-3 łyżki masła  
  • 3 cebule 
  • 1 jajko 
  • 100 ml słodkiej śmietany 
  • 800 gramów szpinaku z puszki  
  • 200 gramów sera feta 
  • sól, pieprz 
  • garść orzechów piniowych 

Przygotowanie:

Obraną i posiekaną w piórka cebulę smażymy na oliwie wraz z odrobiną soli i pieprzu do miękkości, uważając, aby się nie przypaliła. Możemy też dodać odrobinę wody. Gdy cebula jest już miękka, dodajemy odsączony z wody szpinak. Całość chwilę smażymy do polaczenia się smaków. Wyłączamy z ognia i dodajemy pokruszony ser, jajko, śmietanę oraz orzechy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem na dnie za pomocą pędzelka i układamy po kolei płaty ciasta filo, każdy z osobna smarując masłem, tworząc spód dla nadzienia. Kiedy zużyjemy połowę ciasta, układamy nadzienie, a następnie kontynuujemy układanie płatów, dokładnie smarując masłem. Wystające brzegi ciasta układamy pod spod, tak aby zapobiec zbytniemu wyschnięciu ciasta podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-50 minut do momentu aż góra będzie pięknie złota i chrupiąca.

Spanakopita