Smażony arbuz z serem pleśniowym

Próbowaliście kiedyś smażonego arbuza? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ja bardzo polubiłam arbuza w wytrawnych wydaniach, bo jest bardzo dużo sposobów na jego przygotowanie. Od wytrawnych sałatek, po gazpacho czy grillowananego arbuza. Tym razem pokażę Wam go w wersji smażonej.

Składniki (2 porcje):

  • kawałek arbuza
  • oliwa z oliwek
  • garść sałaty roszponki
  • 50 g sera pleśniowego (np. roquefort)
  • mieszanka ziaren (np. słonecznika, dyni)
  • sok z cytryny
  • oliwa extra virgin
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Arbuz obierz ze skórki i pokrój na 7 trójkątów.

2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek.

3. Wrzuć trójkąty arbuzowe na patelnię i smaż z obu stron, aż staną się lekko złociste.

4. Przełóż smażone trójkąty arbuzowe na talerz, układając je w okrąg. Odczekaj aż lekko przestygnie. 

5. Na arbuzowe trójkąty ułóż garść sałaty roszponki.

6. Posyp rozdrobnionym serem pleśniowym (np. roquefort) i mieszanką ziaren.

7. Skrop wszystko odrobiną soku z cytryny i oliwą extra virgin.

8. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Smażony arbuz z serem pleśniowym