Próbowaliście kiedyś smażonego arbuza? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ja bardzo polubiłam arbuza w wytrawnych wydaniach, bo jest bardzo dużo sposobów na jego przygotowanie. Od wytrawnych sałatek, po gazpacho czy grillowananego arbuza. Tym razem pokażę Wam go w wersji smażonej.
Składniki (2 porcje):
- kawałek arbuza
- oliwa z oliwek
- garść sałaty roszponki
- 50 g sera pleśniowego (np. roquefort)
- mieszanka ziaren (np. słonecznika, dyni)
- sok z cytryny
- oliwa extra virgin
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Arbuz obierz ze skórki i pokrój na 7 trójkątów.
2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek.
3. Wrzuć trójkąty arbuzowe na patelnię i smaż z obu stron, aż staną się lekko złociste.
4. Przełóż smażone trójkąty arbuzowe na talerz, układając je w okrąg. Odczekaj aż lekko przestygnie.
5. Na arbuzowe trójkąty ułóż garść sałaty roszponki.
6. Posyp rozdrobnionym serem pleśniowym (np. roquefort) i mieszanką ziaren.
7. Skrop wszystko odrobiną soku z cytryny i oliwą extra virgin.
8. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!