Shoyu ramen w 15 minut

Bulion shoyu, znany również jako japoński bulion sojowy, jest pyszną i aromatyczną bazą do zupy, sosów i dań orientalnych. Oto krótki przepis, jak go przygotować. W tym przepisie jest dość dużo sosu sojowego, ale warto jest dodawać go stopniowo aby dostosować smak do siebie, aby smak bulionu nie był za słony i za intensywny. 

Składniki:

  • 1 litr wody/bulionu np. warzywnego albo drobiowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mirinu (słodkiego ryżowego wina)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka płatków bonito (suszonego tuńczyka) opcjonalnie
  • 1 kawałek kombu (suszonego wodorostu) opcjonalnie

Dodatki:

  • makaron ramen
  • jajko na miękko
  • suszone wodorosty
  • szczypiorek
  • kukurydza
  • pak choi
  • kolendra

Przygotowanie:

1. W dużym garnku zagotuj wodę/bulion.

2. Dodaj sos sojowy, mirin i cukier. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

3. Jeśli chcesz dodać smak rybny, dodaj płatki bonito i kelp. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

4. Jeśli korzystasz z płatków bonito i kombu, odcedź bulion, aby usunąć te składniki. W przeciwnym razie po prostu kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.

5. Bulion shoyu jest gotowy do użycia! Teraz wystarczy ugotować ulubione dodatki do ramenu i rozkoszować się daniem.

Shoyu ramen w 15 minut