Pyszna mięsno-warzywno-ziemniaczana zapiekanka. Idealna na rodzinny obiad, gdyż będzie się czym dzielić. Przygotowujemy pyszny sos, ziemniaki puree, a później już tylko układamy w naczyniu żaroodpornym i hop do pieca na 30 minut.
Shepherd ‘s pie, bo o tej zapiekance mowa, pierwszy raz robiłam z przepisu pani Nigelli Lawson bardzo, bardzo dawno temu. Przez lata przepis ten bardzo ewaluował, wymieniałam składniki, porcje, przyprawy, tak aby to danie stało się moim. Jeśli potrawa zawiera jakieś składniki, których za bardzo nie lubicie, lub po prostu nie jadacie, zachęcam Was do eksperymentowania i stworzenia swojej wersji, tak bowiem rodzą się nowe perełki kulinarne.
Składniki (6 porcji):
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 1 biała cebula w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki w kostkę
- seler naciowy (objętościowo tyle ile marchewki, około 2 łodyżki)
- pieczarki (tyle samo objętościowo pieczarek co marchwi i selera)
- 500 gramów mielonej wołowiny
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 2 x 400 gramów pomidorów z puszki
- 2 duże łyżki Worcestershire sosu
- sól, pieprz
- 100 ml organicznego soku jabłkowego
- 600 gramów ziemniaków
- masło klarowane
- 100 ml mleka (ja użyłam mleko bez laktozy)
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy cebulę przez parę minut, a gdy już będzie szklista dodajemy przetarty czosnek oraz pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy mięso i cały czas mieszamy. Kolejno wlewamy sok jabłkowy oraz pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem. Dusimy przez 40 min. W międzyczasie przygotowujemy gniecione ziemniaki wraz z mlekiem oraz masłem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę z sosu i zagęszczamy mąką jaglaną. Układamy w żaroodpornym naczyniu, a na górze układamy delikatnie miękkie ziemniaki. Wyrównujemy widelcem. Posypujemy tymiankiem i zapiekamy w piecu nagrzanym do 170’C przez 30 minut. Podajemy z ulubioną sałatą.