Shakshuka z dyni

Czas dyni nadszedł, a razem z nim przepisy, które oczarują wasze podniebienia. Przygotujcie się na sezon jesienny i rozpocznijmy tę smakowitą przygodę! Na pierwszy rzut to pyszne, rozgrzewające danie.

Składniki (3 porcje):

  • 1 kg dyni naszego wyboru (obieramy ze skóry i kroimy w kostkę)
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 małej cebulki 
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 żółtej papryki 
  • po czubatej łyżeczce kminu oraz kolendry
  • 3 jajka
  • świeża kolendra

Dynię pieczemy z 2 łyżkami oliwy oraz solą, pieprzem, kminem i kolendrą przez 25 minut w piecu w temperaturze 180°C. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, przesmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie solimy. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną papryczkę chili oraz żółtą paprykę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy, aż papryka będzie miękka. Dodajemy upieczoną dynię do patelni, całość blendujemy, ale tak, aby pozostały jeszcze kawałki dyni. Robimy trzy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Patelnię przenosimy do nagrzanego pieca i zapiekamy około 5 minut, aż białka się zetną. Po wyjęciu, danie posypujemy kolendrą. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Shakshuka z dyni