Czas dyni nadszedł, a razem z nim przepisy, które oczarują wasze podniebienia. Przygotujcie się na sezon jesienny i rozpocznijmy tę smakowitą przygodę! Na pierwszy rzut to pyszne, rozgrzewające danie.
Składniki (3 porcje):
- 1 kg dyni naszego wyboru (obieramy ze skóry i kroimy w kostkę)
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 małej cebulki
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1/2 żółtej papryki
- po czubatej łyżeczce kminu oraz kolendry
- 3 jajka
- świeża kolendra
Dynię pieczemy z 2 łyżkami oliwy oraz solą, pieprzem, kminem i kolendrą przez 25 minut w piecu w temperaturze 180°C. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, przesmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie solimy. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną papryczkę chili oraz żółtą paprykę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy, aż papryka będzie miękka. Dodajemy upieczoną dynię do patelni, całość blendujemy, ale tak, aby pozostały jeszcze kawałki dyni. Robimy trzy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Patelnię przenosimy do nagrzanego pieca i zapiekamy około 5 minut, aż białka się zetną. Po wyjęciu, danie posypujemy kolendrą. Podajemy z ulubionym pieczywem.