Kanapki Scandi Style Salmon Rye Roll są inspirowane moimi ulubionymi kanapkami z brytyjskiego Pret a Manger i osobiście uważam, że są to najlepsze kanapki na świecie. Zawsze, gdy jestem w Londynie odwiedzam Pret, a teraz mogę cieszyć się tym smakiem w domu. Mam nadzieję, że Wy również ich spróbujecie.
Sos remoulade:
Składniki:
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki creme fraiche
- kilka małych korniszonów
- 1 łyżka kaparów posiekanych
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na sos. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj więcej creme fraiche.
Składniki (2 porcje):
- 2 świeże bułki najlepiej żytnie
- 150 g łososia gravlax (może być też kupny wędzony)
- 4 łyżki sosu remoulade
- 1/2 średniego ogórka, pokrojonego w cienkie plastry
- 2 rzodkiewki
- 1/2 czerwonej cebulki
- kilka gałązek koperku
1. Przekrój bułkę na połowę, aby powstała górna i dolna część.
2. Na dolnej i górnej części bułki rozsmaruj równą ilość sosu remoulade.
3. Następnie rozłóż łososia (gravlax) na sosie.
4. Na koniec połóż kilka plastrów ogórka i rzodkiewki.
5. Na wierzchu ułóż cebulkę i koperek.
6. Przykryj górną częścią bułki i delikatnie dociskaj, aby składniki się połączyły.