Po kilkudniowym pobycie w Pradze zainspirowałyśmy się ich kuchnią i postanowiłyśmy się tu z Wami podzielić kilkoma przepisami. Na pierwszy rzut mamy szybką i prostą w przygotowaniu sałatka ziemniaczana, która idealnie pasuje do sznycla, kotleta mielonego czy samodzielnie jako szybki lunch. Podkreślający smak musztardowy dressing oraz ogórek to idealne połączenie z ziemniakami na zimno.
Składniki:
- 20 obranych i ugotowanych w całości ziemniaków sałatkowych
- pół ogórka
Dressing:
- 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki studzimy. Układamy na talerzu wraz z plasterkami ogórka. Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Polewamy ziemniaki i ogórka. I gotowe.