Tego rodzaju sałatka z żółtej fasolki szparagowej super sprawdzi się solo, ale także jako dodatek do pieczonego kurczaka. Ja ostatnio robiłam ją do pieczonej ryby i też smakowała rewelacyjnie.
Składniki (2-3 porcje):
- 400 gramów żółtej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 łyżki oliwy do pieczenia i smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 40 gramów kaparów
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- sól, pieprz
Fasolkę i paprykę oczyszczamy, paprykę kroimy w paski. Fasolkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut. W tym samym czasie paprykę smarujemy 1 łyżką oliwy, wkładamy do air fryera na 5 minut w temperaturze 200 °C. Ugotowaną fasolkę hartujemy w zimnej wodzie. Gdy nasze warzywa są gotowe robimy sos.
Rozgrzewamy pozostałe 3 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy, uważając, aby go nie spalić. Następnie dodajemy kapary oraz ziarna kuminu oraz kolendry. Smażymy jeszcze chwilę. Tak około 10-15 sekund. Na miskę wykładamy fasolkę, paprykę, dodajemy sos, zioła, skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku. Smacznego.