Sałatki, szczególnie te proste, które nie zawierają dużo składników to idealna propozycja na śniadanie, obiad czy też kolacje. My uwielbiamy tę sałatkę szczególnie na śniadanie. Osoby na diecie często rezygnują z awokado, a to ze względu na jego wysoką kaloryczność. Dlatego warto właśnie awokado zjeść rano, gdy cały dzień przed nami. A zawartość witaminy E, czyli witaminy młodości jest tu dodatkowym i bardzo ważnym atutem. Tym razem na stół wielkanocny zamiast tradycyjnej, jarzynowej sałatki przygotowałyśmy sałatkę, która oprócz kremowego awokado zawiera jeszcze tylko 2 składniki. Można by pomyśleć, że tak mało składników, to nudne danie, ale zapewniamy Was, że smak jest orzeźwiająco-kremowy a wędzony łosoś to wykwintne dopełnienie tej wielkanocnej, zdrowej, nieco innej niż tradycyjna, sałatki.
Składniki (2 porcje):
- 1 dojrzałe awokado
- 220 gramów wędzonego łososia
- łyżka posiekanego szczypiorku
Do smaku:
- sok z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 2 gałązki natki
Przygotowanie:
Awokado kroimy na poł, wyciągamy pestkę zachowując skórę awokado. Siekamy drobno i od razu polewamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Siekamy drobno łososia i łączymy z awokado. Dodajemy szczypiorek i mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz sokiem. Napełniamy łódeczki awokado. Przystrajamy natką i stawiamy na wielkanocny stół.