Sałatka z łososiem

Ryby w naszej diecie są niezwykle ważnym elementem, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe o bardzo długich łańcuchach omega-3. Kwasy te wnoszą wiele korzyści do organizmu, takich jak np. wzmacnianie układu krążenia, utrzymywanie pod kontrolą poziomu cholesterolu czy też wzmaganie trawienia. Podnoszą także zdolność organizmu do spalania zapasów tłuszczu. Przygotowana przeze mnie sałatka z łososiem, to pomysł na lekkie danie, które możemy postawić na wielkanocny stół. Do tego zawiera bardzo mało składników, a przygotowanie jej to zaledwie 10 minut. 

Składniki (1 porcja):

  • 250 gramów liści sałatkowych 
  • 150 gramów wędzonego łososia  
  • 3 truskawki 
  • 1 łyżeczka kaparów 

Sos: 

  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina 
  • 1 łyżka oku z cytryny 
  • 1 łyżka ulubionego miodu  
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Na dużym talerzu rozrzucamy liście sałatkowe. Na nich układamy łososia oraz pokrojone na pól truskawki i na sam koniec kapary. Do małego słoiczka wkładamy wszystkie składniki sosu, zamykamy i energicznie potrząsamy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Sałatka z łososiem