Jarmuż to warzywo, które zawiera sporo właściwości odżywczych, dlatego o wiele częściej powinien znajdować się w naszej diecie. Należy do rodziny kapustowatych i też podobnie smakuje, dlatego dobrze sprawdza się w podobnych daniach co kapusta. Wypróbujcie zatem pomysł na prostą sałatkę z jarmużem.
Składniki (1 porcja):
- 100 gramów jarmużu
- 1 pomarańcza
- 2 duże boczniaki
- 50 gramów koziego sera
- Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jarmuż gotujemy przez 3 minuty, a następnie hartujemy w lodowatej wodzie z lodem. Dzięki temu zachowa piękny, zielony kolor. Odwirowujemy z wody i układamy w misce. Boczniaki kroimy w paski i grillujemy na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony. Układamy na jarmużu. Następnie dodajemy pokrojoną pomarańczę oraz kozi ser w plasterki. Całość zalewamy dresingiem.