Sałatka z cukinią i perłowym kuskusem

Sałatka z cukinią i perłowym kuskusem to lekka i orzeźwiająca propozycja na letni posiłek. Połączenie świeżych warzyw, chrupiącej cukinii, aromatycznego sera halloumi i delikatnego kuskusu sprawia, że ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale również pełna witamin i składników odżywczych. Spróbujecie? 

Składniki:

  • 1 kubek perłowego kuskusu
  • około 1,5 cukinii
  • oliwa do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku
  • 250g sera halloumi
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 1 kubek zielonego groszku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do sosu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • świeża mięta 

Przygotowanie:

1. Gotuj perłowy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

2. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż plasterki cukinii. Dopraw solą i pieprzem. Gdy cukinia będzie miękka, zdejmij ją z patelni i odłóż na bok.

3. Na tej samej patelni usmaż ser halloumi w plastrach, aż się zarumieni z obu stron. Odłóż na bok.

4. W miseczce połącz przestudzony kuskus, smażoną cukinię, kiełki rzodkiewki i zielony groszek.

5. W osobnej miseczce przygotuj sos, wymieszaj oliwę extra virgin, sok z cytryny, zetrzyj ząbek czosnku, dodaj sól, pieprz i miód. Dopraw według własnego smaku.

6. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, zostawiając trochę sosu na koniec.

7. Wyłóż sałatkę na talerz, ułóż na niej plastry sera halloumi. Posyp świeżą miętą i lekko i popieprz. Skrop resztą dressingu. Podawaj od razu. 

Smacznego!

Sałatka z cukinią i perłowym kuskusem