Sałatka z cukinią i perłowym kuskusem to lekka i orzeźwiająca propozycja na letni posiłek. Połączenie świeżych warzyw, chrupiącej cukinii, aromatycznego sera halloumi i delikatnego kuskusu sprawia, że ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale również pełna witamin i składników odżywczych. Spróbujecie?
Składniki:
- 1 kubek perłowego kuskusu
- około 1,5 cukinii
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 250g sera halloumi
- garść kiełków rzodkiewki
- 1 kubek zielonego groszku
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do sosu
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- świeża mięta
Przygotowanie:
1. Gotuj perłowy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż plasterki cukinii. Dopraw solą i pieprzem. Gdy cukinia będzie miękka, zdejmij ją z patelni i odłóż na bok.
3. Na tej samej patelni usmaż ser halloumi w plastrach, aż się zarumieni z obu stron. Odłóż na bok.
4. W miseczce połącz przestudzony kuskus, smażoną cukinię, kiełki rzodkiewki i zielony groszek.
5. W osobnej miseczce przygotuj sos, wymieszaj oliwę extra virgin, sok z cytryny, zetrzyj ząbek czosnku, dodaj sól, pieprz i miód. Dopraw według własnego smaku.
6. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, zostawiając trochę sosu na koniec.
7. Wyłóż sałatkę na talerz, ułóż na niej plastry sera halloumi. Posyp świeżą miętą i lekko i popieprz. Skrop resztą dressingu. Podawaj od razu.
Smacznego!