Kiedy byłam w Lagos w jeden z restauracji zamówiliśmy sałatkę z buraczków i winogron! Robi się ją chwilę, a smak powala z nóg! Nie przesadzam. Jak tylko wróciłam do domu, wiedziałam, że muszę ją odtworzyć.
Składniki (2 porcje):
- garść ulubionej mieszanki sałat
- garść jasnych i ciemnych winogron
- kilka ugotowanych, obranych i pokrojonych według uznania małych buraczków
- około 100 gramów sera feta
- garść orzechów włoskich
Dressing:
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
Grzanki:
- 2 kawałki chleba ziarnistego
- 1 łyżeczka masła
- 1 starty ząbek czosnku
Ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki układamy na talerzu. Przygotowujemy dressing, łącząc składniki. Ja zawsze dressingi robię na oko. Dodaję po prostu składniki tak aby smak mi odpowiadał, to moim zdaniem najlepszy sposób. Dressingiem polewamy sałatkę. Chlebek wrzucamy na chwilę do tostera. W tym czasie masło łączymy ze startym czosnkiem. Chlebki smarujemy masłem czosnkowym i od razu podajemy wraz z sałatką.