Ta sałatka sprawdzi się idealnie na grilla albo letnie lunche, a jej smak jednym słowem to fajerwerki! Soczysty arbuz, delikatne awokado i pyszny dressing z odrobiną chili, to składniki, które cudownie razem pasują.
Składniki (2-3 porcje):
- 1/4 arbuza (krojonego w kształcie kulek)
- 1 awokado (krojone w kostkę)
- 1 mała czerwona cebulka (posiekana na cienkie plastry)
- 2 łyżki podprażonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- odrobina majonezu (np. kewpie)
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta chili w płatkach
- trochę soku z cytryny
- kilka gałązek kolendry i mięty
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na talerzu ułóż pokrojonego w kształcie kulek arbuza.
2. Na arbuza ułóż pokrojone w kostkę awokado.
3. Posiekaj czerwoną cebulę na cienkie plastry za pomocą mandoliny i ułóż na sałatce.
4. Na wierzchu dodaj podprażone orzechy nerkowca.
5. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez, miód, ocet jabłkowy, szczyptę chili w płatkach i trochę soku z cytryny. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Pamiętaj, że możesz zmienić ilość składników, tak aby dopasować smak dressingu do swojego gustu.
6. Polej sałatkę dressingiem jogurtowym i dokładnie wymieszaj.
7. Na koniec rozerwij kilka gałązek kolendry i mięty i posyp nimi sałatkę.
8. Dopraw sałatkę pieprzem według własnego smaku.
Smacznego!