Sałatka wielkanocna

Wielkanoc to przede wszystkim faszerowane jajka, mazurki, babki czy tradycyjny żurek. Większość z tych potraw jest czasochłonnych i wymagają od nas troszeczkę poświęcenia w kuchni. Ja jednak w tym roku chciałabym Wam pokazać wielkanocną sałatkę, którą zrobicie w 10 minut, jednak jej smak jest równie wyjątkowy, jak te tradycyjne, dopieszczone, wielkanocne dania. 

Składniki (2 porcje):

  • 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach i wystudzone 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 4 zielone ogórki 
  • 1/2 wędzonego pstrąga 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • dressing w sprayu (condimento balsama bianco) 
  • lub biały ocet 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • pieprz 
  • szczypiorek 

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na pół i układamy w dużym talerzu, tak samo postępujemy z pomidorkami. Ogórki obieramy i kroimy w słupki. Również układamy na sałatce. Pstrąga rozrywamy palcami, uważamy, aby pozbyć się ości oraz skóry. Układamy na sałatce. Następnie jajka pokrojone na pół. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym oraz doprawiamy pieprzem. Na koniec cały talerz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Sałatka wielkanocna