Sałatka Cezar

Sałatki to idealny pomysł na lekki obiad czy też kolację. Są bardzo zdrowe, dlatego powinniśmy robić je jak najczęściej. Lato to idealna ku temu okazja, gdyż mamy dostęp do owoców i warzyw sezonowych. Sałatka Cezar to dobry pomysł na wykorzystanie sałaty rzymskiej, którą bardzo często dodaję do sałatek, ale też na kanapki. Jest pyszna i chrupiąca, czy to z sosem vinegret, czy np. z pysznym sosem do sałatki Cezar.  

Do tego dania dodałam pierś z wcześniej upieczonego kurczaka. Jeśli jednak nie planujemy piec kurczaka, możemy upiec samą pierś wraz z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą do pieczenia, przez około 30 minut w piecu nagrzanym do 170°C.

Składniki (1 porcja):

  • 1 upieczona pierś z kurczaka (bez skóry) 
  • 1 sałata rzymska (młode listki) 
  • 2 kawałki chleba tostowego naszego wyboru 
  • 4 długie paski parmezanu (ukroić za pomocą obieraczki do warzyw) 
  • czarny pieprz świeżo mielony 

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego 
  • 1 łyżka startego parmezanu 
  • 3 fileciki anchois  
  • 1 ząbek czosnku (starty) 
  • pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie blendujemy do idealnego połączenia się składników.  

Na dużym talerzu rozkładamy umyte liście sałaty a na niej pokrojoną pierś kurczaka. Chleb wkładamy do tostera i pieczemy na rumiano. Jeśli nie mamy tostera możemy wykorzystać suchą patelnię. Po wyciągnięciu chleba z tostera, kroimy go na drobne kawałki i posypujemy sałatkę. Na górze układamy parmezan w paskach, delikatnie pieprzymy i od razu podajemy. 

Sałatka Cezar