Sałata rzymska z sosem z nerkowców

Przepis na pyszne grillowane sałaty rzymskie pochodzi z mojego e-booka Vegan Grill. Ale warto go teraz przypomnieć, kiedy właśnie rozpoczęło się letnie grillowanie. 

Składniki (2 porcje):

  • 2 rzymskie sałaty
  • 1 kromka ulubionego pieczywa
  • mały pęczek natki pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • 1 cytryna
  • około 10 orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (nieaktywnych)
  • pieprz, sól

Orzechy nerkowca moczymy w niewielkiej ilości wody (tak, aby woda tylko przykryła orzechy) przez noc. Następnego dnia miksujemy je wraz z płatkami drożdżowymi, startym ząbkiem czosnku oraz odrobiną pieprzu i soli na kremowy sos.

Sałaty kroimy wzdłuż na pół, dzięki temu nie rozlecą się jej liście. Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla i lekko smarujemy oliwą do smażenia. Na patelnię wkładamy sałatę. Grillujemy dosłownie chwilkę z każdej strony, polewając sokiem z cytryny, ponieważ sałata jest bardzo delikatna. Chleb opiekamy w tosterze i kroimy w kostkę. 

Układamy całość na talerzu i polewamy sosem z nerkowca oraz odrobiną cytryny. Danie posypujemy pokrojonymi kromkami chleba oraz przystrajamy natką pietruszki.

Sałata rzymska