Przepis na pyszne grillowane sałaty rzymskie pochodzi z mojego e-booka Vegan Grill. Ale warto go teraz przypomnieć, kiedy właśnie rozpoczęło się letnie grillowanie.
Składniki (2 porcje):
- 2 rzymskie sałaty
- 1 kromka ulubionego pieczywa
- mały pęczek natki pietruszki
- oliwa do smażenia
- 1 cytryna
- około 10 orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (nieaktywnych)
- pieprz, sól
Orzechy nerkowca moczymy w niewielkiej ilości wody (tak, aby woda tylko przykryła orzechy) przez noc. Następnego dnia miksujemy je wraz z płatkami drożdżowymi, startym ząbkiem czosnku oraz odrobiną pieprzu i soli na kremowy sos.
Sałaty kroimy wzdłuż na pół, dzięki temu nie rozlecą się jej liście. Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla i lekko smarujemy oliwą do smażenia. Na patelnię wkładamy sałatę. Grillujemy dosłownie chwilkę z każdej strony, polewając sokiem z cytryny, ponieważ sałata jest bardzo delikatna. Chleb opiekamy w tosterze i kroimy w kostkę.
Układamy całość na talerzu i polewamy sosem z nerkowca oraz odrobiną cytryny. Danie posypujemy pokrojonymi kromkami chleba oraz przystrajamy natką pietruszki.