Ryba z mozzarellą

To danie jest tak bajecznie proste, a zarazem pyszne, że gości u mnie w domu co najmniej raz na dwa tygodnie. Sekretem tej ryby są skąpane w słońcu pomidorki koktajlowe oraz świeża bazylia, nigdy suszona. Wypróbujcie to danie u siebie i zobaczcie jak proste może być gotowanie.

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety z dorsza lub innej ryby o białym, zwartym mięsie
  • 120 gramów sera mozzarella
  • 200 gramów kolorowych pomidorków koktajlowych
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie lekko solimy i pieprzymy. Umyte pomidory kroimy na pół i rozkładamy na rybie. Następnie rozrywany ser mozzarella i rozkładamy równomiernie. Na koniec dodajemy rozerwana w palcach bazylię, a całość posypujemy parmezanem oraz skrapiamy oliwą. Zapiekamy 25 minut w temperaturze 170-180°C.

Ryba z mozzarellą