To danie jest tak bajecznie proste, a zarazem pyszne, że gości u mnie w domu co najmniej raz na dwa tygodnie. Sekretem tej ryby są skąpane w słońcu pomidorki koktajlowe oraz świeża bazylia, nigdy suszona. Wypróbujcie to danie u siebie i zobaczcie jak proste może być gotowanie.
Składniki (4 porcje):
- 4 filety z dorsza lub innej ryby o białym, zwartym mięsie
- 120 gramów sera mozzarella
- 200 gramów kolorowych pomidorków koktajlowych
- pęczek bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie lekko solimy i pieprzymy. Umyte pomidory kroimy na pół i rozkładamy na rybie. Następnie rozrywany ser mozzarella i rozkładamy równomiernie. Na koniec dodajemy rozerwana w palcach bazylię, a całość posypujemy parmezanem oraz skrapiamy oliwą. Zapiekamy 25 minut w temperaturze 170-180°C.