Ryba curry

Na pomysł zrobienia tego przepisu wpadłam, gdy robiłam moje ulubione danie zainspirowane wyjazdem na Bali, czyli Kare Ayam. Ale dodatkowo, taka właśnie rybę curry jadłam na Bali, tylko zapiekaną w liściach bananowca. Ponieważ akurat, gdy ją przygotowywałam, nigdzie nie mogłam dostać liści bananowca, zapiekłam ją w papierze aluminiowym, ale jeśli macie możliwość kupienia liści, to polecam tak właśnie zrobić.

Składniki:

Pasta: 

  • 20 orzechów makadamia 
  • 4 obrane ząbki czosnku   
  • 4 czerwone chili 
  • 2 cm obranego imbiru 
  • 2 cm obranego galangalu 
  • 2 cm obranej świeżej kurkumy 

Sos:

  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku 
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku 
  • 5 szalotek (obranych) 
  • 5 liści limonki 
  • 2 trawy cytrynowe (rozbić młotkiem) 
  • 1 łyżeczka cukru palmowego 
  • 2 puszki mleka kokosowego 
  • świeżo mielony pieprz  
  • sos tamari 
  • 1 łyżka soku z limonki 

Ryba: 

  • 6 filetów z białej ryby 
  • świeżo mielony pieprz oraz sól himalajska 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pasty dokładnie zmiksować. W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy i smażyć pastę około 5 minut. Dodać kurkumę w proszku, kolendrę oraz posiekane szalotki. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać liście limonki, trawę cytrynową, cukier oraz mleko kokosowe. Dusić 30 minut.  Doprawić pieprzem oraz paroma kroplami tamari i sokiem z limonki. 

W międzyczasie przyprawić rybę solą i pieprzem. Rybę ułożyć na papierze aluminiowym, na blasze. Polać sosem curry i przykryć z góry papierem aluminiowym. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 ‘C na 15 minut.  

Cale danie podawać wraz z ugotowanym ryżem z dodatkiem usmażonej na oleju kokosowym szalotki. (Szalotkę siekamy w piórka i rzucamy na rozgrzany olej, musi być chrupiąca, ale uważajcie, aby jej nie spalić)

Ryba curry