Ramen z pieczoną kaczką

Zapraszam do świata ramenów, gdzie smak spotyka się z delikatnością. W tym wyjątkowym daniu, czysty i aromatyczny bulion jest jego sercem. Jednak to nie wszystko – nasze ramen z kaczką wzbogaca się o pieczenie mięsa w harmonijnie dobranych przyprawach, co nadaje potrawie niepowtarzalny smak. Przygotowany z pasją i dbałością o każdy szczegół, ten rodzaj ramenu jest gwarancją doskonałego doświadczenia kulinarnego.

Składniki (2 porcje):

Bulion:

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 cebulki dymki
  • 1 trawa cytrynowa
  • 5 cm obranego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku
  • 2 gwiazdki anyżowe
  • 2 ziarna czarnego kardamonu

Dwa upieczone udka kacze:

Marynata:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cm startego imbiru
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa 5 smaków

Dodatkowo:

  • makaron ramen (według uznania)
  • szczypiorek
  • świeża kolendra
  • suszone wodorosty -płat
  • przyprawa shichimi togarashi
  • czerwona chili
  • sezam 
  • grzybki black fungus (wcześniej namoczone)

Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową, gotujemy przez 20 minut, a następnie wylewamy wodę, myjemy kości, dolewamy czystej wody i dodajemy wszystkie składniki. Gotujemy bulion przez 3 godziny.

Udka marynujemy przez co najmniej kilka godzin lub nawet całą noc, co pozwoli mięsu nabrać smaku i stanie się bardziej soczyste.

Przed pieczeniem udka kacze osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacinamy skórę w kratkę, co pomoże lepiej rozprowadzić tłuszcz i uczynić skórkę bardziej chrupiącą. Przed rozpoczęciem pieczenia rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180-200 ° C. Na patelni, na której będziemy piekli udka, można dodatkowo rozgrzać trochę tłuszczu (np. oliwy z oliwek lub gęsiego tłuszczu). Po chwili, gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodajemy udka kacze skórą w dół i obsmażamy je przez kilka minut, aż skóra nabierze złocistego koloru. Następnie odwracamy udka i obsmażamy drugą stronę przez kilka minut. Pieczenie kontynuujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, w zależności od wielkości udka i preferowanego stopnia wypieczenia. Warto raz na jakiś czas obrócić udka, aby równomiernie się upiekły.

Do miseczek nakładamy makaron, zalewamy bulionem, układamy posiekane mięso, dodatki oraz przyprawy. Rozkoszujemy się smakiem.

Ramen z kaczką
Ramen z kaczką