Sezon na rabarbar rozpoczyna się wraz z początkiem kwietnia i trwa aż do końca czerwca. Jest to więc idealna okazja do zrobienia drożdżówek z rabarbarem, pysznych kompotów czy deserów.
Chociaż rabarbar to warzywo, najlepiej sprawdza się w roli owocu w pysznych deserach i ciastach. Dzięki małej ilości kalorii, a jednocześnie wielu dobrodziejstw odżywczych, takich jak zawartość witamin A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika warto cieszyć się jego smakiem. Powinniśmy jednak uważać na surowe liście rabarbaru, gdyż duża zawartość kwasu szczawiowego przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych i źle wpływa na zęby oraz kości. Dlatego najzdrowszy rabarbar to ten gotowany lub pieczony.
Składniki (4-6 porcji):
- 1 kg rabarbaru (pokroić na kawałki)
- 3 łyżki brązowego cukru
- Kruszonka;
- 300 gramów mąki naszego wyboru (ja użyłam orkiszową, białą)
- 180 gramów masła
- 100 gramów brązowego cukru
- 150 gramów płatków migdałowych
Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar gotować wraz z 3 łyżkami cukru przez około 20 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Połączyć mąkę z masłem, wyrabiać w palcach dodając pozostałe składniki. Piec rozgrzać do 180°C. Rabarbar wylać do foremki o średnicy 29cm, a na nim ułożyć równomiernie kruszonkę. Piec na złoty kolor około 30-35 minut aż kruszonka będzie złota. Deser idealnie pasuje wraz z łyżką lodów waniliowych.