Rabarbarowe crumble

Sezon na rabarbar rozpoczyna się wraz z początkiem kwietnia i trwa aż do końca czerwca. Jest to więc idealna okazja do zrobienia drożdżówek z rabarbarem, pysznych kompotów czy deserów.  

Chociaż rabarbar to warzywo, najlepiej sprawdza się w roli owocu w pysznych deserach i ciastach. Dzięki małej ilości kalorii, a jednocześnie wielu dobrodziejstw odżywczych, takich jak zawartość witamin A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika warto cieszyć się jego smakiem. Powinniśmy jednak uważać na surowe liście rabarbaru, gdyż duża zawartość kwasu szczawiowego przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych i źle wpływa na zęby oraz kości. Dlatego najzdrowszy rabarbar to ten gotowany lub pieczony. 

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 kg rabarbaru (pokroić na kawałki) 
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • Kruszonka; 
  • 300 gramów mąki naszego wyboru (ja użyłam orkiszową, białą) 
  • 180 gramów masła 
  • 100 gramów brązowego cukru 
  • 150 gramów płatków migdałowych 

Przygotowanie:

Pokrojony rabarbar gotować wraz z 3 łyżkami cukru przez około 20 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Połączyć mąkę z masłem, wyrabiać w palcach dodając pozostałe składniki. Piec rozgrzać do 180°C. Rabarbar wylać do foremki o średnicy 29cm, a na nim ułożyć równomiernie kruszonkę. Piec na złoty kolor około 30-35 minut aż kruszonka będzie złota. Deser idealnie pasuje wraz z łyżką lodów waniliowych. 

Rabarbarowe crumble z migdałami