Pyzy to kluski charakterystyczne dla kuchni polskiej, które swoim smakiem podbiły niejedno podniebienie. Robi się je z ziemniaków lub też z ciasta drożdżowego, a rodzajów i przepisów na nie jest mnóstwo. Pyzy z mięsem, twarogiem, powidłami, tradycyjne, zeppeliny. Na pewno każdy z was ma swoje ulubione.
Moje pyzy zrobione są z gotowanych oraz surowych ziemniaków, bez żadnego nadzienia, ale za to z dodatkiem podsmażonego bekonu z dodatkiem świeżego szczypiorku. Mam nadzieję, że zasmakuje wam taka wersja i nie raz zagości w waszym domu.
Składniki (3-4 porcje):
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- 2 plasterki bekonu
- szczypiorek (według uznania)
Przygotowanie:
Połowę ziemniaków obrać, ugotować do miękkości. Następnie ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. W czasie gotowania obrać drugą część ziemniaków, zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Dobrze odcisnąć, najlepiej przez płótno. Pozostawić odciśnięty sok na 15 minut, a następnie odlać sok i zebrać z dna pozostały osad skrobi, a następnie dodać osad do masy ziemniaczanej.
Całość przenieść do wystudzonych i przemielonych, ugotowanych ziemniaków. Wbić jajko, dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz dobrą szczyptę soli. Całość wyrobić i uformować pyzy.
Pyzy wkładać bardzo delikatnie do gotującej się wody, uważając, aby się nie dotykały. Gotować około 10-12 minut na delikatnym ogniu. Po paru minutach możemy je delikatnie przewrócić na druga stronę. Przed samym podaniem, bekon pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Szczypiorek drobno posiekać. Pyzy podawać z bekonem oraz szczypiorkiem.