Proste ciasto z jagodami

Złociste ciasto, soczyste jagody i delikatne kruszonka – ta kombinacja smaków sprawia, że to ciasto z jagodami jest nie tylko pyszne, ale także wyjątkowo apetyczne dla oka. 

Składniki (6 porcji):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 70 gramów masła
  • 2 małe jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej (450)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 krople aromatu migdałowego (można pominąć)
  • 300 gramów jagód

Kruszonka:

  • 200 gramów mąki
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów cukru

Mleko wraz z cukrem i masłem zagotowujemy w garnku, a następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 165°C. Do wystudzonego mleka dodajemy jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy aromat migdałowy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki kruszonki wyrabiamy w palcach, tak by powstały grudki. Na cieście układamy umyte owoce, a następnie posypujemy je przygotowaną kruszonką. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 165°C do suchego patyczka.

Ciasto z jagodamin
Ciasto z jagodami