Złociste ciasto, soczyste jagody i delikatne kruszonka – ta kombinacja smaków sprawia, że to ciasto z jagodami jest nie tylko pyszne, ale także wyjątkowo apetyczne dla oka.
Składniki (6 porcji):
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 70 gramów masła
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej (450)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 krople aromatu migdałowego (można pominąć)
- 300 gramów jagód
Kruszonka:
- 200 gramów mąki
- 100 gramów masła
- 100 gramów cukru
Mleko wraz z cukrem i masłem zagotowujemy w garnku, a następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 165°C. Do wystudzonego mleka dodajemy jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy aromat migdałowy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki kruszonki wyrabiamy w palcach, tak by powstały grudki. Na cieście układamy umyte owoce, a następnie posypujemy je przygotowaną kruszonką. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 165°C do suchego patyczka.