Lubicie makaron carbonara? Ale wydaje się on wam zbyt ciężki? A co powicie na taką wersję z cukinią? Jest lekka, warzywna, po prostu superpyszna. Zobaczcie.
Składniki (3 porcje):
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 6 plasterków boczku pancetta
- 1 duża lub kilka mniejszych cukinii
- 200 gramów makaronu penne
Sos:
- 100 ml śmietany 30%
- 2 żółtka jaj
- 2 duże łyżki startego parmezanu
- sól morska, pieprz
Dodatkowo:
- listki tymianku
- parmezan
Makaron gotujemy al dente, zostawiając łyżkę wody z gotowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną pancettę. Chwilę smażymy, aż zrumieni się i dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Smażymy, aż cukinia lekko zmięknie. Następnie dodajemy makaron i wodę (2 łyżki) z gotowania. Mieszamy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sos dodajemy na samym końcu, już na wyłączonym ogniu i energicznie mieszamy, aż powstanie aksamitny sos. Dekorujemy tymiankiem oraz parmezanem. Podajemy.