Prosta carbonara z cukinią

Lubicie makaron carbonara? Ale wydaje się on wam zbyt ciężki? A co powicie na taką wersję z cukinią? Jest lekka, warzywna, po prostu superpyszna. Zobaczcie. 

Składniki (3 porcje):

  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 6 plasterków boczku pancetta
  • 1 duża lub kilka mniejszych cukinii
  • 200 gramów makaronu penne

Sos:

  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka jaj
  • 2 duże łyżki startego parmezanu
  • sól morska, pieprz

Dodatkowo:

  • listki tymianku
  • parmezan

Makaron gotujemy al dente, zostawiając łyżkę wody z gotowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną pancettę. Chwilę smażymy, aż zrumieni się i dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Smażymy, aż cukinia lekko zmięknie. Następnie dodajemy makaron i wodę (2 łyżki) z gotowania. Mieszamy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sos dodajemy na samym końcu, już na wyłączonym ogniu i energicznie mieszamy, aż powstanie aksamitny sos. Dekorujemy tymiankiem oraz parmezanem. Podajemy.

Carbonara
Makaron carbonara