Pomidorowa tortellini

Pomidorki koktajlowe są doskonałym dodatkiem do zupy krem pomidorowej. Mają one naturalnie wysoką zawartość soku i intensywny smak, co sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna i pyszna.

Pomidorki koktajlowe są niezwykle soczyste i mają wyrazisty smak, co pozwala na uzyskanie bogatego smaku zupy pomidorowej bez konieczności dodawania dużej ilości bulionu. U mnie wystarczyło pół kubka, ale najlepiej zacząć od małej ilości płynu i dolewać w razie potrzeby, tak by uzyskać swoją idealną konsystencję. 

Dodatkowo, pomidorki koktajlowe dodają również pięknego koloru do zupy, dzięki czemu krem prezentuje się bardziej apetycznie i atrakcyjnie.

Jeśli więc lubicie zupę krem pomidorową o pełnym smaku i kremowej konsystencji, pomidorki koktajlowe będą doskonałym wyborem.

Składniki (2-3 porcje):

  • 700 g pomidorków koktajlowych
  • 1 główka czosnku
  • 1 mała obrana cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1/2 kubka rosołu (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • tortellini (u mnie z pomidorami i bazylią)
  • świeża bazylia
  • parmezan
  • śmietanka 30%

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Umieść pomidorki koktajlowe, czosnek (całą główkę), obraną cebulę na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, posól i popieprz. Wymieszaj.

3. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

4. Po upieczeniu, włóż pieczone warzywa do garnka i zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj również 1/2 kubka rosołu. Gotuj zupę kilka minut. W razie potrzeby dodaj więcej rosołu, tak, aby uzyskać odpowiednią gęstość.  

5. Ugotuj tortellini z pomidorami i bazylią w osobnym garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

6. Wlej zupę pomidorową do miseczek, dodaj ugotowane tortellini według uznania.

7. Posyp świeżą bazylią, dodaj śmietankę, starty parmezan oraz pieprz.

Smacznego!