Poke bowl

Poke bowl to połączenie tradycji hawajskiej z wpływami azjatyckimi, które sprawia, że jest to lekkie, zdrowe i smaczne danie. Składa się z miski z ryżem sushi jako bazą, na której umieszcza się różne składniki. Tradycyjnie zawiera surową rybę, taką jak tuńczyk lub łosoś, pokrojoną w kostkę oraz warzywa czy algi. Niezależnie od tego, czy wybierzecie tradycyjne hawajskie składniki czy eksperymentujecie z nowymi kombinacjami smaków, poke bowl to danie, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienie, szczególnie latem. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować poke bowl, koniecznie wypróbujcie je u siebie.

Składniki (1 porcja):

  • 1 filet z łososia bez skóry bardzo dobrej jakości
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
  • prażona cebulka (według uznania)
  • 50 gramów ryżu sushi (gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu)
  • 1/2 awokado (skropić sokiem z limonki)
  • 1/2 chili
  • 1/2 żółtej papryki
  • około 3 cm listka nori drobno posiekanego
  • ulubione zioła (u mnie tajska bazylia)

Filet z łososia drobno siekamy i marynujemy w sosie sojowym, oleju sezamowym i soku z limonki przez około 30 minut. W tym czasie gotujemy ryż sushi. Gdy ryż jest gotowy i przestygnięty układamy wszystko na misce. Ryż, potem pokrojone awokado, łososia wraz z sezamem, paprykę, chili, nori, prażoną cebulkę oraz zioła.

Poke bowl