Placuszki na kefirze

Czy robiliście kiedyś placuszki na kefirze? Jeśli nie, to przed wami idealny przepis na wyjątkowe śniadanie. To pyszne i lekkie danie swój smak zawdzięcza kefirowi, czyli fermentowanemu napojowi mlecznemu. Oprócz tego, że kefir jest bardzo smaczny, posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bardzo dobrym probiotykiem oraz zapobiega osteoporozie, a także poprawia odporność i chroni przed zakażeniami bakteryjnymi. Same plusy, nie ma co zwlekać. Ruszajmy do kuchni. 

Składniki (2 porcje):

  • 200 g kefiru 
  • 2 jajka 
  • 150 g mąki orkiszowej białej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki syropu klonowego plus ekstra do podania  
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • olej kokosowy do smażenia (2 łyżki) 
  • truskawki według uznania 

Przygotowanie:

Na talerzu mieszamy kefir z jajkami (widelcem), a następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, syrop i olej. Delikatnie miksujemy do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. 

Smażymy na patelni (na oleju kokosowym) nakładając po 1 chochelce ciasta, na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu. Wówczas przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Podajemy z syropem klonowym oraz ziarnami słonecznika.  

Czy mam już ochotnika do zrobienia tych pyszności?

Placuszki na kefirze