Placuszki jabłkowe

Jesień to idealny czas na wszelkiego rodzaju rarytasy z dodatkiem jabłek. Do moich ulubionych należą placuszki z kawałkami jabłek, które często jadałam w dzieciństwie. Smak jabłek musi być wyraźny, dlatego nie ścieram ich, ani nawet nie obieram ze skórki, jedynie bardzo dokładnie myję i usuwam gniazda nasienne. Jabłka wybieram bardzo twarde i soczyste, a ciasto na placuszki robię takie jak na naleśniki, ale troszkę bardziej gęstsze. Do jabłek idealnie pasuje cynamon, dlatego nie może go tu zabraknąć.

Składniki (2 porcje):

  • ½ szklanki mleka roślinnego 
  • ½ szklanki wody mineralnej gazowanej 
  • 1 jajko 
  • 3/4 szklanki mąki białej orkiszowej bądź też innej naszego wyboru, np. pszennej 
  • szczypta soli 
  • 2 jabłka pokrojone w cienkie plasterki 
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mleko łączymy z wodą oraz jajkami i solą. Dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż na naleśniki, jeśli jest zbyt gęstsze dodajemy wody. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i od razu smażymy z dwóch stron na malej ilości oleju. Podajemy z cukrem pudrem z brązowego cukru oraz szczyptą cynamonu.

Placuszki jabłkowe