Idealna pizza to przede wszystkim dobre produkty, ale i sposób pieczenia. Tradycyjnie ciasto wyrabia się z mąki pszennej, wody, drożdży, odrobiny soli i cukru, a potem piecze w kamiennym piecu opalanym drewnem w wysokiej temperaturze. Jak powinna smakować pizza idealna? Powinna być wilgotna, ciasto powinno być cienkie i chrupiące z lekko zawiniętymi ku górze brzegami ciasta. W warunkach domowych dla mnie najlepszym sposobem okazał się specjalny kamień do pizzy bądź też okrągła foremka z dziurami. Dzięki temu nasza pizza będzie smakować jak z włoskiej pizzerii.
Składniki (2 pizze):
Ciasto:
- 25 gramów drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 250 gramów mąki orkiszowej
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka oliwy
Pesto:
- 150 gramów świeżej bazylii
- sok z 1 cytryny
- 100 ml bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek
- sól himalajska oraz świeżo zmielony pieprz
- 2 garstki lekko uprażonych na patelni orzeszków piniowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- 20 pomidorków
- garść orzeszków piniowych
- 2 paczki sera mozzarella
- oliwa z oliwek
- suszone lub świeże zioła według uznania
- dodatkowo świeża bazylia
Przygotowanie:
Ciasto:
Do ciepłej wody wkładamy drożdże, oliwę, cukier i sól i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż odchodzi od palców. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką. Wyrabiamy ciasto, podsypując mąką i formujemy okrągłe placki.
Pesto:
Wszystkie składniki miksujemy. Doprawiamy według uznania. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy oliwy. Jeśli lubimy bardziej cytrynowy, jak ja, dajemy więcej soku z cytryny. Zachęcam do eksperymentowania i odnalezienia idealnego smaku pesto. Gotowe pesto możemy przechowywać w słoiczku w lodówce przez parę dni i wykorzystać do dań takich jak makaron, ryba, czy też sałatka.
Pizza #1
Placek układamy na kamieniu do pizzy bądź na foremce do pizzy z dziurami. Na placek nakładamy pesto (parę stołowych łyżek) i rozsmarowujemy, następnie pokrojone na pół pomidorki (około 10), parę orzeszków piniowych oraz pół paczki sera mozzarella (75 gramów). Pieczemy 10-12 min w nagrzanym już piecu do 210°C-220°C. Po wyjęciu nakładamy dodatkowe kleksy pesto oraz resztę mozzarelli. Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy świeżą bazylią.
Pizza #2
Placek układamy na kamieniu do pizzy bądź na foremce do pizzy z dziurami. Na placek nakładamy oliwę z łyżką mieszanki ziół i rozsmarowujemy, następnie pokrojone na pół pomidorki (około 10), parę orzeszków piniowych oraz pół paczki sera mozzarella (75 gramów). Pieczemy 10-12 min w nagrzanym już piecu do 210°C-220°C. Po wyjęciu nakładamy kleksy pesto oraz resztę mozzarelli (75 gramów). Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy świeżą bazylią.