Pizza wegetariańska

Idealna pizza to przede wszystkim dobre produkty, ale i sposób pieczenia. Tradycyjnie ciasto wyrabia się z mąki pszennej, wody, drożdży, odrobiny soli i cukru, a potem piecze w kamiennym piecu opalanym drewnem w wysokiej temperaturze. Jak powinna smakować pizza idealna? Powinna być wilgotna, ciasto powinno być cienkie i chrupiące z lekko zawiniętymi ku górze brzegami ciasta. W warunkach domowych dla mnie najlepszym sposobem okazał się specjalny kamień do pizzy bądź też okrągła foremka z dziurami. Dzięki temu nasza pizza będzie smakować jak z włoskiej pizzerii.

Składniki (2 pizze):

Ciasto: 

  • 25 gramów drożdży 
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru 
  • 250 gramów mąki orkiszowej 
  • szczypta soli himalajskiej 
  • 1 łyżka oliwy 

Pesto: 

  • 150 gramów świeżej bazylii 
  • sok z 1 cytryny 
  • 100 ml bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek 
  • sól himalajska oraz świeżo zmielony pieprz 
  • 2 garstki lekko uprażonych na patelni orzeszków piniowych 
  • 2 łyżki startego parmezanu 
  • 2 ząbki czosnku 

Dodatki: 

  • 20 pomidorków 
  • garść orzeszków piniowych  
  • 2 paczki sera mozzarella 
  • oliwa z oliwek 
  • suszone lub świeże zioła według uznania 
  • dodatkowo świeża bazylia 

Przygotowanie:

Ciasto: 

Do ciepłej wody wkładamy drożdże, oliwę, cukier i sól i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż odchodzi od palców. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką. Wyrabiamy ciasto, podsypując mąką i formujemy okrągłe placki. 

Pesto: 

Wszystkie składniki miksujemy. Doprawiamy według uznania. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy oliwy. Jeśli lubimy bardziej cytrynowy, jak ja, dajemy więcej soku z cytryny. Zachęcam do eksperymentowania i odnalezienia idealnego smaku pesto. Gotowe pesto możemy przechowywać w słoiczku w lodówce przez parę dni i wykorzystać do dań takich jak makaron, ryba, czy też sałatka.  

Pizza #1

Placek układamy na kamieniu do pizzy bądź na foremce do pizzy z dziurami. Na placek nakładamy pesto (parę stołowych łyżek) i rozsmarowujemy, następnie pokrojone na pół pomidorki (około 10), parę orzeszków piniowych oraz pół paczki sera mozzarella (75 gramów). Pieczemy 10-12 min w nagrzanym już piecu do 210°C-220°C. Po wyjęciu nakładamy dodatkowe kleksy pesto oraz resztę mozzarelli.  Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy świeżą bazylią.  

Pizza #2

Placek układamy na kamieniu do pizzy bądź na foremce do pizzy z dziurami. Na placek nakładamy oliwę z łyżką mieszanki ziół i rozsmarowujemy, następnie pokrojone na pół pomidorki (około 10), parę orzeszków piniowych oraz pół paczki sera mozzarella (75 gramów). Pieczemy 10-12 min w nagrzanym już piecu do 210°C-220°C. Po wyjęciu nakładamy kleksy pesto oraz resztę mozzarelli (75 gramów).  Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy świeżą bazylią.  

Pizza wegetariańska