Pierożki Gyoza

Czy wam także lepienie pierogów kojarzy się z wyrabianiem ciasta i godzinami w kuchni? 

Przyznam szczerze, że choć kocham pierogi robię je dość rzadko, a w zasadzie tylko na wigilię.  Są jednak kuchnie na świecie, gdzie używa się gotowych małych placuszków, a lepienie pierogów okazuje się chwilą. Jest to idealne rozwiązanie, gdy chcemy zjeść domowego pierożka, ale nie chce nam się wygniatać ciasta lub po prostu nie mamy czasu.   

Japońskie pierożki gyoza, bo o nich mowa, to pyszne smażone danie z farszem w środku zawinięte w bardzo cieniutkie ciasto, które można dostać w sklepach z azjatycką żywnością. 

A przed wami moja wersja.

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 opakowanie ciasta do pierożków gyoza 300 gramów (gyoza wrappers lub gyoza skin) 
  • jajko (opcjonalnie) 
  • olej arachidowy do smażenia  

Farsz: 

  • 500 gramów mielonej polędwiczki wieprzowej 
  • 3 cebulki wraz ze szczypiorkiem (drobno posiekać) 
  • 1 łyżka pasty imbirowej bądź też startego świeżego imbiru 
  • 2 starte ząbki czosnku 
  • 1 mała chili drobno posiekana 
  • 2 łyżki sosu tamari (można użyć sosu sojowego) 
  • 1 łyżka japońskiego wina Mirin (japońskie wino) 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • szczypta pieprzu 

Sos tamari: 

  • 100 ml tamari 
  • 2 starte ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki octu ryżowego (albo soku z cytryny) 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • parę kropel oleju sezamowego 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki farszu dokładnie wyrobić. Doprawić w razie potrzeby. Przygotować wodę lub też roztrzepane jajko. Nakładać po malej łyżeczce farszu na środek ciasta, boki posmarować wodą lub jajkiem. Formować pierożki zlepiając do środka, tworząc półksiężyce. Rozgrzać patelnię wraz z 1 łyżką oleju. Gotowe pierożki smażyć na oleju po 1-2 minucie z każdej strony na złotobrązowy kolor. Ważne jest, aby oleju nie było zbyt dużo lub też by nie kłaść za dużo pierożków na raz, aby nie zaczęły się gotować. Po usmażeniu każdej porcji przekładamy pierożki do parownicy na 2-3 minuty, aby pierożki przeszły gorącą parą. 

Podawać wraz z sosem.  Z tych składników wychodzi bardzo dużo pierożków, dlatego część można zamrozić.

Pierożki Gyoza