Te pyszne, pieczone szparagi świetnie pasują do jogurtu z czosnkiem. Możecie je podać jako dodatek do dania głównego, na przykład z grilla lub jako samodzielne danie z pieczywem.
Składniki (2 porcje):
- około 20 szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
Sos czosnkowy:
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- sól i pieprz do smaku
- oliwa extra virgin
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (góra-dół).
2. Usuń twardą część szparagów, odłamując końcówki. Jeśli szparagi są grube, możesz je również delikatnie obciąć lub obrać.
3. Rozłóż szparagi na blasze do pieczenia.
4. Skrop szparagi oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć szparagi. Posyp startym parmezanem.
5. Piecz szparagi w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
6. Do jogurtu dodaj czosnek, sól, pieprz, odrobinę oliwy extra virgin i sok z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 10 minut.
7. Wyjmij szparagi z piekarnika i odstaw na około 5 minut. Podawaj ułożone na jogurcie. Posyp na koniec posiekaną natką pietruszki, dopraw pieprzem i skrop oliwą.