Pieczone szparagi z sosem czosnkowym

Te pyszne, pieczone szparagi świetnie pasują do jogurtu z czosnkiem. Możecie je podać jako dodatek do dania głównego, na przykład z grilla lub jako samodzielne danie z pieczywem. 

Składniki (2 porcje):

  • około 20 szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Sos czosnkowy:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa extra virgin 
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (góra-dół).

2. Usuń twardą część szparagów, odłamując końcówki. Jeśli szparagi są grube, możesz je również delikatnie obciąć lub obrać.

3. Rozłóż szparagi na blasze do pieczenia.

4. Skrop szparagi oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć szparagi. Posyp startym parmezanem.

5. Piecz szparagi w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.

6. Do jogurtu dodaj czosnek, sól, pieprz, odrobinę oliwy extra virgin i sok z cytryny. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 10 minut.

7. Wyjmij szparagi z piekarnika i odstaw na około 5 minut. Podawaj ułożone na jogurcie. Posyp na koniec posiekaną natką pietruszki, dopraw pieprzem i skrop oliwą.

Pieczone szparagi z sosem czosnkowym