Pieczone brukselki z parmezanem

Ten przepis na pieczone brukselki z parmezanem będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego menu. Ich chrupiąca skórka i delikatny smak parmezanu sprawią, że będą świetnym uzupełnieniem tradycyjnych dań świątecznych. Brukselki z parmezanem mogą być również fantastycznym pomysłem na przekąskę podczas spotkań rodzinnych i przyjęć. Ich prostota w przygotowaniu sprawia, że są szybkie do zrobienia i z pewnością zachwycą Waszych gości. 

Składniki (3 porcje):

  • 20 brukselek
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże garście startego parmezanu
  • pieprz i sól do smaku

Przepis

Przygotowujemy brukselki: myjemy je dokładnie i kroimy na pół. Przegrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Do naczynia żaroodpornym wylewamy wcześniej rozpuszczone masło. Posypujemy dno naczynia połową startego parmezanu. Układamy brukselki na dnie naczynia, skórą do góry. Posypujemy brukselki pozostałym startym parmezanem. Doprawiamy pieprzem i solą według własnego smaku. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż brukselki staną się miękkie i lekko zrumienione. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorące.

Brukselki z parmezanem