Ten przepis na pieczone brukselki z parmezanem będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego menu. Ich chrupiąca skórka i delikatny smak parmezanu sprawią, że będą świetnym uzupełnieniem tradycyjnych dań świątecznych. Brukselki z parmezanem mogą być również fantastycznym pomysłem na przekąskę podczas spotkań rodzinnych i przyjęć. Ich prostota w przygotowaniu sprawia, że są szybkie do zrobienia i z pewnością zachwycą Waszych gości.
Składniki (3 porcje):
- 20 brukselek
- 2 łyżki masła
- 2 duże garście startego parmezanu
- pieprz i sól do smaku
Przepis
Przygotowujemy brukselki: myjemy je dokładnie i kroimy na pół. Przegrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Do naczynia żaroodpornym wylewamy wcześniej rozpuszczone masło. Posypujemy dno naczynia połową startego parmezanu. Układamy brukselki na dnie naczynia, skórą do góry. Posypujemy brukselki pozostałym startym parmezanem. Doprawiamy pieprzem i solą według własnego smaku. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż brukselki staną się miękkie i lekko zrumienione. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorące.