Pieczona kapusta na kremowym hummusie

Wiosenna kapusta to moim zdaniem najlepsza jej wersja. Jest smaczna, delikatna i aromatyczna. Taką pieczoną kapustę robiła moja mama, ale zwykle podawała ją do gulaszu z wołowiny. A co powiecie na taką wersję? 

Składniki na kapustę (2 porcje):

  • 1 wczesna kapusta
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Umytą wcześniej kapustę przekrój na 4 części.

2. Podgrzej oliwę na patelni i obsmaż kapustę na rumiano z obu stron.

3. Dodaj sól i pieprz do smaku.

4. Przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego.

5. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180-190 stopni do miękkości.

Składniki na kremowy hummus:

  • 220 gramów gotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1. W blenderze lub robocie kuchenny umieść ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, oliwę z oliwek, sól, kumin, paprykę i pieprz.

2. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj trochę zimnej wody, aby uzyskać kremową konsystencję.

Do podania:

  • 3 łyżki oliwy z chili
  • mieszanka ziaren (np. sezam, groszek, słonecznik, dynia)
  • łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki dokładnie.

Podanie: Na talerz wyłóż hummus, na to połóż po 2 kawałki kapusty i polej sosem. Smacznego!

Pieczona kapusta na kremowym hummusie