Wiosenna kapusta to moim zdaniem najlepsza jej wersja. Jest smaczna, delikatna i aromatyczna. Taką pieczoną kapustę robiła moja mama, ale zwykle podawała ją do gulaszu z wołowiny. A co powiecie na taką wersję?
Składniki na kapustę (2 porcje):
- 1 wczesna kapusta
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Umytą wcześniej kapustę przekrój na 4 części.
2. Podgrzej oliwę na patelni i obsmaż kapustę na rumiano z obu stron.
3. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego.
5. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180-190 stopni do miękkości.
Składniki na kremowy hummus:
- 220 gramów gotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. W blenderze lub robocie kuchenny umieść ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, pastę tahini, oliwę z oliwek, sól, kumin, paprykę i pieprz.
2. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj trochę zimnej wody, aby uzyskać kremową konsystencję.
Do podania:
- 3 łyżki oliwy z chili
- mieszanka ziaren (np. sezam, groszek, słonecznik, dynia)
- łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki dokładnie.
Podanie: Na talerz wyłóż hummus, na to połóż po 2 kawałki kapusty i polej sosem. Smacznego!