Pieczona brukselka

Pieczona brukselka z bekonem i warzywami to danie, który przygotujecie w 30 minut. Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych ani godzin spędzonych w kuchni, jednak efekt jest nieziemski. Nie rezygnujcie z dodatku bekonu, bo odrobina tego rodzaju tłuszczyku nadaje brukselkom niesamowitego smaku. Danie dobrze smakuje jako przystawka, ale też samodzielnie. Ja lubię tak podane warzywa serwować np. w Sunday roast, czyli tradycyjny angielski obiad, składający się z pieczonych mięs, ziemniaków i warzyw.

Składniki (2 porcje):

  • 500 gramów brukselki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 marchewki
  • 100-120 gramów bekonu
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

W żaroodpornym naczyniu układamy brukselkę, obraną marchew w dużą kostkę, posiekaną cebulę oraz drobno posiekany bekon. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy delikatnie oliwą. Pieczemy 30 min w temperaturze 200 °C od czasu do czasu potrząsając naczyniem, aby warzywa równo się upiekły.

Pieczona brukselka