Przepis na tego rodzaju pho jest bardzo prosty. Przypomina tak naprawdę nasz polski rosół. Aby zupa wyszła dobra najważniejsze jest bardzo dobrej jakości mięso oraz świeże warzywa i przyprawy. Dodatek w postaci świeżych ziół na samym końcu sprawia, że o tej zupie po prostu nie da się zapomnieć. Wypróbujcie mój przepis.
Składniki (6 porcji):
- 1 duży organiczny kurczak lub perliczka
- sól 1 łyżka
- 1 por
- około 3 litry wody (tyle by przykryła kurczaka)
- 1 cebula- obrana
- 1/2 łyżki cukru palmowego
- sos rybny
Następnie:
- imbir 6 cm przekrojony na pół
- 3 szalotki
- pęczek kolendry – korzenie
- garść nasion kolendry
- 1 patyk cynamonu
- 8 gwiazdek anyżowych
- 4 goździki
- 4 nasiona czarnego kardamonu
Do podania:
- pęczek mięty
- pęczek kolendry
- kiełki fasoli
- szczypiorek – posiekany
- po 1 limonce na osobę
- sos rybny
- 3 czerwone chili
- sawtooth (ngo gai)
- tajska bazylia
- czerwona cebula
- nitki chili
- makaron ryżowy (według uznania)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, solimy około 1 łyżkę stołową. Wkładamy pokrojonego w kawałki kurczaka. Co jakiś czas zbieramy burzyny. Do garnka wkładamy cebulę, por i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu godzinę, a następnie dodajemy kolejne składniki. Warzywa i przyprawy wraz ze skórką przypiekamy na ogniu lub suchej patelni na brązowy kolor z dwóch stron. Dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne dwie godziny. Rosół doprawiamy sosem rybnym.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki do zupy, kroimy szczypiorek na kawałki, cebulę w piórka. Tak jak lubimy. Przygotowujemy makaron ryżowy, wcześniej ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z zupy wyjmujemy mięso i oddzielamy od kości.
Do miseczek wkładamy po łyżce makaronu, zalewamy rosołem, dodajemy kawałki kurczaka, przystrajamy świeżymi warzywami oraz doprawiamy rybnym sosem i limonką.