Pasty kanapkowe przygotowywane w domu, jak również domowej roboty wędliny, to bardzo zdrowy zamiennik gotowych produktów sklepowych. Można je tworzyć na przeróżne sposoby ze składników, które lubimy. Tym razem propozycja na pastę z kaszy jaglanej. Nie wiem jak wam, ale mnie kasze kojarzą się z dzieciństwa jako dodatek do drugiego dania. Okazuje się jednak, że są one też idealnym pomysłem na pasty. Przygotowaną pastę zamykamy w słoiczku i używamy do wszelakich celów. Czy są to kanapki, czy jako dodatek do porannego smoothie, czy np. jako puree do drugiego dania. Ile głów tyle pomysłów.
Nasza pasta z kaszy jaglanej jest idealna dla osób stosujących dietę roślinną, ale również osoby, które zwykle wybierają wędliny na śniadanie namawiamy na spróbowanie tego jaglanego przysmaku.
Składniki (na 1 słoik):
- poł szklanki kaszy jaglanej
- sok z 1 cytryny
- dwa pozbawione pestek jabłka
- sól i pieprz
- garść pestek dyni
- pęczek natki
Przygotowanie:
Kaszę opłukać wodą i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie wystudzić. Do robota kuchennego wrzucić jabłka i dokładnie rozdrobnić. Dodawać powoli kaszę oraz sok z cytryny. Po wyłączeniu robota dodać sól i pieprz oraz pestki dyni i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Posypać natką. Przechowywać w lodowce.