Pasty kanapkowe przygotowywane w domu, jak również domowej roboty wędliny, to bardzo zdrowy zamiennik gotowych produktów sklepowych. Można je tworzyć na przeróżne sposoby ze składników, które lubimy. Tym razem propozycja na pastę z kaszy jaglanej. Nie wiem jak wam, ale mnie kasze kojarzą się z dzieciństwa jako dodatek do drugiego dania. Okazuje się jednak, że są one też idealnym pomysłem na pasty. Przygotowaną pastę zamykamy w słoiczku i używamy do wszelakich celów. Czy są to kanapki, czy jako dodatek do porannego smoothie, czy np. jako puree do drugiego dania. Ile głów tyle pomysłów.  

Nasza pasta z kaszy jaglanej jest idealna dla osób stosujących dietę roślinną, ale również osoby, które zwykle wybierają wędliny na śniadanie namawiamy na spróbowanie tego jaglanego przysmaku.

Składniki (na 1 słoik):

  • poł szklanki kaszy jaglanej 
  • sok z 1 cytryny 
  • dwa pozbawione pestek jabłka 
  • sól i pieprz 
  • garść pestek dyni 
  • pęczek natki 

Przygotowanie:

Kaszę opłukać wodą i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie wystudzić. Do robota kuchennego wrzucić jabłka i dokładnie rozdrobnić. Dodawać powoli kaszę oraz sok z cytryny. Po wyłączeniu robota dodać sól i pieprz oraz pestki dyni i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Posypać natką. Przechowywać w lodowce.