Tych mini naleśniczków z mieszanej mąki, jagód nie mamy w domu nigdy dość. Najczęściej jemy je wraz z dżemem z czarnej porzeczki, moim ulubionym, ale z syropem klonowym i jagodami smakują równie niebiańsko. 

Składniki (2 porcje):

  • 2 łyżki stołowe mąki gryczanej
  • 2 łyżki stołowe mąki razowej
  • 3 łyżki stołowe mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • mała szczypta soli
  • 1/4 szklanki mleka owsianego
  • 1/4 szklanki wody

Oraz:

  • olej do smażenia
  • jagody
  • syrop klonowy 

Składniki ciasta dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca. Zostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy małe naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju.

Pankejki