Święta już niedługo, a wraz z nimi mnóstwo dań z dodatkiem żurawiny. Moimi faworytami są na pewno chutney żurawinowy oraz ser camembert zapiekany z orzechami i chutneyem żurawinowym. Ale to nie koniec dań z żurawiną. W tym roku mam dla Was pyszne muffinki owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny. Pyszne na śniadanie lub do popołudniowej kawusi.
Składniki (10 porcji):
- 200 gramów mąki tortowej, puszystej, typ 450
- 50 gramów płatków owsianych
- 2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 gramów brązowego, drobnego cukru
- 200 ml mleka
- 75 ml oleju
- 25 ml miodu
- 1 jajko
- 200 gramów suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier. Następnie dodajemy mleko, olej, miód i jajko. Miksujemy składniki do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy żurawinę i całość mieszamy. Rozkładamy papierowe podstawki do pieczenia muffinek i wylewamy równomiernie ciasto. Powinno nam wyjść 10 muffinek. Pieczemy około 20 minut.