Pieczona makrela na sałatce z komosy ryżowej, to prosty i zdrowy obiad. Jeśli nie macie czasu na długie i skomplikowane dania, a dodatkowo staracie się, żeby zdrowo jeść, to ten przepis jest właśnie dla was. Wystarczy 20 minut i obiad już gotowy.
Do tego takim posiłkiem można się naprawdę najeść, nie wspominając o walorach smakowych. Mniam.
Składniki (2 porcje):
- 1 kubek komosy ryżowej
- 3 duże pomidory
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- 2 makrele
- sól, pieprz
- kolendra w proszku
- oliwa do pieczenia
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oregano
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte makrele solimy, pieprzymy oraz doprawiamy kolendrą w proszku. Nacinamy ryby i układamy na blasze. Smarujemy oliwą oraz sokiem z cytryny. Starte ząbki czosnku wkładamy do środka ryby wraz z oregano. Pieczemy w piecu przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komosę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną komosę układamy na talerzu lub desce, na komosę kroimy pomidory oraz cebulę w piórka. Skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na sałatce układamy gorące ryby. Posypujemy tymiankiem i oregano.