Tym razem chciałabym podzielić się przepisem na pyszny makaron ze szparagami i gorgonzolą. To proste danie, które z pewnością zachwyci wasze podniebienia. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, więc możecie je wypróbować nawet wtedy, gdy macie mało czasu. Gotowi? Zaczynamy!
Składniki (3 porcje):
- 500 gramów szparagów
- 1 duży ząbek czosnku
- 120 gramów sera gorgonzola
- 50 ml śmietanki 30%
- 250 gramów makaronu (np. linguine) gotujemy al dente
- bulion lub woda z gotowania makaronu (1-2 łyżki)
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan lub grana padano do posypania
Przygotowanie:
1. Umyj szparagi, odetnij główki i odłam/obetnij końcówki.
2. Resztę szparagów potnij na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
3. Na oliwie przesmaż główki szparagów, posól i popieprz. Kilka możesz zostawić do dekoracji na koniec.
4. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz wstążki szparagów i podlej bulionem lub wodą z gotowania makaronu.
5. Dorzuć gorgonzolę i śmietankę, mieszaj aż ser się rozpuści. W razie, gdyby sos był za gęsty, podlej wodą z gotowania makaronu.
6. Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
7. Przełóż na talerz i posyp startym parmezanem lub grana padano.
8. Opcjonalnie możesz ozdobić kilkoma przesmażonymi główkami szparagów.