Ten makaron azjatycki z batata i tofu to absolutny HIT! Jędrny makaron, przezroczysty i pyszny, w sosie słodko-ostrym – po prostu BOMBA! A chrupiące tofu to wisienka na torcie. Spróbujcie koniecznie i poczęstujcie swoich bliskich, a na pewno Wam podziękują.
Składniki (2-3 porcje):
- 350-400 gramów tofu
- 2 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki drobno posiekane (zielone części zostawiamy na koniec)
- 1/2 czerwonej papryki
- 160 gramów zielonych warzyw (groszek, brokuł, fasolka)
- 200 gramów azjatyckiego makaronu z batata
- sezam według uznania
Sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku starty
- 1/2 łyżki miodu
- 1 czerwona chili posiekana
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tofu smażymy na rozgrzanej łyżce oleju, na patelni teflonowej lub z pogrubionym dnem na brązowy kolor z każdej strony. Zdejmujemy na talerz. Na woku rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy dymkę, paprykę oraz zielone warzywa. Chwilę smażymy, mieszając. Wlewamy po kolei składniki sosu. Mąkę z wodą na końcu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy makaron, mieszamy, następnie tofu. Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy sezamem oraz pozostałym szczypiorkiem.