Ten makaron azjatycki z batata i tofu to absolutny HIT! Jędrny makaron, przezroczysty i pyszny, w sosie słodko-ostrym – po prostu BOMBA! A chrupiące tofu to wisienka na torcie. Spróbujcie koniecznie i poczęstujcie swoich bliskich, a na pewno Wam podziękują. 

Składniki (2-3 porcje):

  • 350-400 gramów tofu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebulki dymki drobno posiekane (zielone części zostawiamy na koniec)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 160 gramów zielonych warzyw (groszek, brokuł, fasolka)
  • 200 gramów azjatyckiego makaronu z batata
  • sezam według uznania

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku starty
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 czerwona chili posiekana
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Tofu smażymy na rozgrzanej łyżce oleju, na patelni teflonowej lub z pogrubionym dnem na brązowy kolor z każdej strony.  Zdejmujemy na talerz. Na woku rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy dymkę, paprykę oraz zielone warzywa. Chwilę smażymy, mieszając. Wlewamy po kolei składniki sosu. Mąkę z wodą na końcu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy makaron, mieszamy, następnie tofu. Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy sezamem oraz pozostałym szczypiorkiem.

Makaron z tofu