Latem najlepiej smakują sałatki i lekkie dania. Na stół wjeżdżają talerze z dużą ilością warzyw, owoców czy też dodatków w postaci ryb i owoców morza. W tym czasie rządzą wszystkiego rodzaju chłodniki oraz moje ulubione owocowe mrożone herbaty i domowe lemoniady. Kocham, gdy mogę pojeść owoców prosto z krzaka czy i rozkoszować się obiadem w ogrodzie. Tym razem przygotowałam dla was bardzo prosty przepis na super makaron z małżami w sosie pomidorowym z natką i bazylią, który swoją lekkością fajnie sprawdzi podczas lata.
Składniki ( 4 porcje):
- 1 kg małży
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 puszki pomidorów
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- bazylia
- 250 gramów makaronu razowego spaghetti
Przygotowanie:
Na lekko rozgrzaną oliwę w dużym garnku rzucamy posiekaną cebulę i lekko solimy. Smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy czosnek. Mieszamy dosłownie chwilę i wlewamy pomidory. Całość dusimy jakieś 10 minut. Dodajemy troszkę wody. Pieprzymy i solimy do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Umyte, oczyszczone i nieuszkodzone małże wrzucamy do pomidorów, delikatnie mieszamy i przykrywamy garnek. Małże są już dobre, gdy się otworzą. Wtedy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Sos podajemy z razowym makaronem oraz kromką grillowanego pieczywa i świeżą bazylią.