Ser gorgonzola, to jeden z moich ulubionych włoskich serów pleśniowych. Szczególnie często używam go do przyrządzenia sosów do makaronu. Sprawia, że sos ma wyraźny smak, ale kremową konsystencję. Połączenie składników w tym daniu sprawia, że proste składniki nabierają wyjątkowego smaku.
Składniki (2-4 porcje):
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 250 gramów zielonego groszku
- 250 gramów szynki
- 90 gramów sera gorgonzola
- 100 ml białego wytrawnego wina
- parmezan według uznania
- sól oraz świeżo mielony pieprz
- 120 ml crème fraîche (jeśli nie mamy, możemy zastąpić śmietaną gęstą do sosów)
- 250 gramów makaronu penne ugotowanego al dente
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Na dużej patelni, na łyżce masła przesmażany starty czosnek przez parę sekund, uważając, aby się nie przypalił.
Dodajemy szynkę i smażymy około 3-4 minuty. Doprawiamy bardzo lekko solą oraz pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron (al dente). Do szynki wlewamy wino, a po chwili crème fraîche. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy ser gorgonzola, groszek oraz makaron i garstkę startego parmezanu. Całość mieszamy do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze i dodatkowo posypujemy startym parmezanem oraz natką.