Ten przepis jest prosty, ale smaczny. Dynia nadaje mu lekko słodki smak, a parmezan dodaje charakterystycznego wytrawnego aromatu. Możecie również dodać inne przyprawy lub zioła, takie jak np. natka pietruszki, ale polecam świeże oregano, bo smakuje wybornie.
Składniki (3 porcje):
- 250g makaronu penne (ugotować al dente)
- 500g dyni (upieczonej w air fryer 15 min 185°C)
- 120ml śmietanki kremówki
- 50g startego parmezanu
- 1-2 ząbków czosnku (posiekać)
- 2 łyżki oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- oregano
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
W rondlu rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię do rondla i smażymy przez około 5 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka.
Dodajemy śmietankę kremówkę i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Dodajemy makaron oraz troszkę wody z gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na koniec delikatnie mieszamy, aby dokładnie pokryć makaron sosem.
Podajemy na talerzach, posypując dużą ilością parmezanu oraz dekorujemy świeżym oregano.