Makaron z dynią

Ten przepis jest prosty, ale smaczny. Dynia nadaje mu lekko słodki smak, a parmezan dodaje charakterystycznego wytrawnego aromatu. Możecie również dodać inne przyprawy lub zioła, takie jak np. natka pietruszki, ale polecam świeże oregano, bo smakuje wybornie.

Składniki (3 porcje):

  • 250g makaronu penne (ugotować al dente)
  • 500g dyni (upieczonej w air fryer 15 min 185°C)
  • 120ml śmietanki kremówki
  • 50g startego parmezanu
  • 1-2 ząbków czosnku (posiekać)
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • oregano

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.

W rondlu rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez około 1 minutę, aż zacznie pachnieć.

Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię do rondla i smażymy przez około 5 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka.

Dodajemy śmietankę kremówkę i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. 

Dodajemy makaron oraz troszkę wody z gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na koniec delikatnie mieszamy, aby dokładnie pokryć makaron sosem.

Podajemy na talerzach, posypując dużą ilością parmezanu oraz dekorujemy świeżym oregano.

Makaron z dynią